Script Nedir?
Script, web uygulamaları için hazırlanmış ve herhangi bir programlama dilinden yola çıkılarak yazılmış kod bütünlemelerine veya hazır kod bloklarına verilen addır. Script’ler, içinde tüm kodları barındırırlar ve hangi programlama dilinde yazılmışsa o programa göre kullanılırlar. Script’ler kişi ve kurumlar tarafından hazırlanır, bu nedenle eğer ücretsiz kullanım ve dağıtım izni verilmemişse ya satın alınmalı, ya da hak sahibinden izin alınarak kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra yasal olmadığı halde çeşitli forumlarda ve internet sitelerinde “Warez Script” adı verilen, kaçak olarak kopyalanmış veya çalınmış Script’ler bulunur.
İzinsiz Script kullanımı, yasal açıdan izinsiz kullanım yapan kişileri veya kuruluşları ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir. Zira bu kod blokları içinde bolca emek, araştırma ve kişisel hak barındırır. Bir internet sitesinin, uygulamanın veya programın aslını oluşturan Script’ler için internette bolca ücretli ve ücretsiz paylaşım bulunmaktadır.
Tema olarak da bilinen Script’leri hazırlamak için iyi düzeyde yazılım ve programlama dili bilmek gerekir. İsteğe özel bir program, web sitesi veya web uygulaması Script tasarımı yapılacağı zaman, yazılım konusunda yetersiz kişiler bu alanda uzman kişi ve kurumlardan hizmet alabilirler. Sayedra Bilişim; sektörde birçok kişiye, kuruluşa Script hizmet vermiştir. Geniş referans ağına ve profesyonel yazılım ekibine sahip kurumsal Sayedra Bilişim Ajansı isteğe özel Script konusunda destek sağlamaktadır. Script kurulumu, Script düzenleme konusunda aşağıdaki başlıkları takip edebilir veya Sayedra Bilişim’e ulaşarak destek alabilirsiniz.
Script Kurulumu Nasıl Yapılır?
Script kurulumu yapmak, bu konuda bilgisi ve deneyimi olmayan kişiler için oldukça zorlu bir aşama gibi görünmektedir. Ancak işinin uzmanı olan kişiler tarafından rahatlıkla Script kurulumu gerçekleştirilebilir. Eğer bu alanda deneyimi olmayan bir kişi tarafından kurulum yapılacaksa büyük değişiklikler yapmadan önce mutlaka hatalara, veri kayıplarına ve bozulmalara karşın temkinli olunmalıdır. Script kurulum aşamaları şu şekildedir;
• Öncelikle kurulumu yapılacak Script dosyası indirilmelidir. Yukarıda da bahsedildiği gibi çalıntı veya yayın izni alınmamış Script’lerin kurulumunu yapmak hem yasal açıdan sorun yaratabileceği için hem de hak sahibinin fark etmesi durumunda sitenizi engellemesiyle sonuçlanabileceği için tavsiye edilmez. Mutlaka kurulacak Script’i indirmeden önce yayın hakkı olduğundan, satın alıp ücretini ödediğinizden ya da bu Script’in ücretsiz olduğundan emin olunuz.
• İndirilen Script ZIP veya RAR dosyası olarak görünecektir. Bu dosyaları açarak Script’e ait klasörü masaüstüne çıkartınız.
• Kurulum için FTP kullanılacağından, ya hosting barındırma hizmeti aldığınız firmanın müşteri panelinden CPanel’e erişmeli ya da Filezilla gibi FTP uygulamalarını kullanmalısınız. Eğer CPanel üzerinden işlem sağlanacaksa giriş yaptıktan sonra Dosya Yöneticisi alanını bulmalısınız. FTP ile işlem sağlanacaksa FTP bilgilerine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu bilgiler hosting satın alınan firma tarafından müşterilere verilir.
• Script kurulumu öncesi veri tabanı oluşturmak şarttır. Veri tabanı kayıt olan üyeler, ayarlar, site verileri gibi bilgileri tutar. Veri tabanı olmadan çalışan Script sayısı bir elin parmağını geçmeyeceği için mutlaka oluşturma işlemini tamamlamanız gerekir. Veri tabanı oluştuma işlemi için CPanel’e giriş yaptıktan sonra şu adımları takip edebilirsiniz;
- Veri tabanları kısmından MYSQL Veri Tabanları alanına tıklayın.
- Oluşturma alanındaki boşluğa veri tabanı adı yazın ve oluştur butonuna tıklayın.
- Hemen ardından, aynı sayfayı aşağı kaydırdığınızda kullanıcı alanı görünür. Burada yeni kullanıcı ekle seçimi yapıp kullanıcı adı ve şifre oluşturun.
- Veri tabanı ve kullanıcı oluşturma işlemlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Script kurulumuna devam edebilirsiniz.
• Klasör içindeki SQL dosyasını türüne göre veri tabanına yüklemeli veya FTP sunucusuna atmalısınız. Bu seçim tamamen dosya türüne bağlıdır, bazı dosyalarda direkt FTP üzerinden yüklenir. Bazılarında ise veri tabanına yüklenir. En çok bilineni veri tabanına yüklenen türüdür, bu nedenle öncelikle CPanel’e giriş yaparak veri tabanları alanına girebilir ve PhpMyAdmin seçimiyle devam edebilirsiniz.
• PhpMyAdmin üzerinde, oluşturduğunuz veri tabanını seçtikten sonra Install seçeneğiyle ilerleyip klasördeki SQL dosyasını bu alana yüklemelisiniz.
Temel olarak Script kurulum aşamaları bu şekildedir. Bazı Script’lerde Cron Job, CHMOD, PHP Sürümü gibi ayarlamaların da yapılması gerekebilir. Yukarıda anlatılan adımlarla kurulum yapamadıysanız ve uzman desteğine ihtiyacınız varsa, Script kurulumu için Sayedra Bilişim’e ulaşabilirsiniz.
Sıfırdan Projeler
Projelerinizi sıfırdan geliştirerek anahtar teslim şekilde sizlere sunalım. İstediğiniz revizeleri taleplerinize uygun şekilde beraber halledelim.
Düzenleme ve Entegrasyon
Mevcut yazılımlarınıza istediğiniz entegrasyon ve hata giderme işlemlerini hızlıca halledelim, ilerde karşılaşacağınız potansiyel sorunlar hakkında beraber tartışalım.
Hızlı Teslim
Tüm mesaimiz sizin olsun. Projeniz tamamlanana kadar farklı bir işimiz olmayacak, amacımız sizleri en hızlı şekilde hayallerinize kavuşturmak.
Uygun Fiyat
Sabit bir politika çözüm değil, projenizi anlatın, değerlendirelim ve sizlere tam olarak karşılığını sunacak bir fiyat çıkaralım. Kaliteli hizmete projeniz için en uygun fiyatla ulaşın.