SEO Nasıl Yapılır?
SEO İngilizce bir kısaltmadır, ‘Search Engine Optimization’ açılımına sahiptir. Arama motoru optimizasyonu işlemi bir çok farklı dal ve alt başlığa ayrılsada en kısa haliyle web sitenizi arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirerek arama sonuçları sıralamasında yükseltme işlemidir diyebiliriz.
SEO Hangi Dallardan Oluşur?
SEO İşlemleri iç SEO ve dış SEO olarak ikiye ayrılır. Bu yazıda biz SEO işlemini tüm detaylarıyla incelemeye çalışacağız.
SEO İşlemleri Neye Göre Yapılır?
SEO işlemleri sayfanızın içerikleri, kodlama yapısı, domaini, barındığı sunucu, dışarıdan yapılan yönlendirmeler (backlink) ve benzeri bir çok işlemi içermektedir. Kesin olmamakla beraber son tahminlere ve incelemelere göre arama motorlarında yapılan aramaların istatistiği şu şekildedir:
Arama Motoru | Kullanım Oranı (%) |
%77 | |
Bing | %14 |
Yandex | %6 |
Diğer | %3 |
Bu istatistikler gösteriyor ki, internet kullanıcılarının %80’e yakını Google’ı tercih ediyor. Yine kesin olmamakla beraber, Google web sitelerini sıralarken tahmini olarak 1000’e yakın kriter üzerinden değerlendirme yapıyor ve bu değerlendirmelere göre en uygun olan web sitelerini ilk sayfada listelemeyi tercih ediyor.
SEO işlemi yapan veya yaptıran web sitesi sahiplerinin ise burada yapması gereken işlem şu oluyor, Google araçları ve diğer bir çok farklı web sitesine sunulan ücretli / ücretsiz araçlar kullanılarak web sitesi 10 - 15 aralığında teste sokuluyor, bu testler sonucunda Google’ın en çok önemsediği düşünülen 30 ila 50 kritere uygunluk için yapılması gereken işlemler belirleniyor. İşte SEO işleminde teşhis ve tedavi süreci bu şekilde.
SEO Kriterleri Nelerdir?
Şu an için bilinen en önemli SEO kriterleri şu şekildedir:
Bilinen en önemli kriterler bunlar olsa da, bu kısa listenin de, Google’ın belirlediği 1000’e yakın kriterin de tek bir amacı var. O da kullanıcı deneyimi.
Google dünyada marka değeri en yüksek olan şirketlerden biri. Bu değeri korumak için de yıllık ortalama 7-8 adeti majör geri kalanları minör olmak üzere 500’den fazla güncelleme ile belirlenen kriterlerde ve bu kriterlere göre çalışan algoritmasında sürekli değişikliğe gidiyor. Bu değişikliklerdeki temel bakış açısını ben şu şekilde değerlendiriyorum: Marka değerini koruma amacıyla ilerleyen Google, kullanıcı deneyimini en iyi seviyede tutarak yapılan her aramada müşterilerin daha doğru sonuçlara ve daha kaliteli içeriklere erişebilmesini sağlayarak kendi marka değerini her geçen gün yükseltiyor.
Burada okuduklarımızdan hareketle şu şekilde yeni bir özet çıkarmamız daha makul olacaktır: SEO işlemi arama motorlarının kullanıcı deneyimini arttırmak için belirlediği kritere uygun işlem yapma, arama motorunu değil kullanıcıyı memnun etmeye yönelik bir sayfa tasarlayarak bir web sitesini sıralamada ön plana taşıma işlemidir.
Web sitenizin SEO’su ile ilgileniyorsanız ve sitenizi ön plana taşıyarak ziyaretçilerinizi, müşterilerinizi arttırmak istiyorsanız SEO hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.