Bunu daha önce duymuşsunuzdur; teknolojik değişimin hızı artıyor. Bu öngörülemez ve benzeri görülmemiş bir durumdur. Dünya Ekonomik Forumu'nun İşlerin Geleceği raporunda da belirttiği gibi, dördüncü bir sanayi devrimine giriyoruz:
Yapay zeka ve makine öğrenimi, robotik, nano teknoloji, 3 boyutlu baskı, genetik ve biyoteknoloji gibi daha önce ayrık olan alanlardaki gelişmelerin tümü birbirinin üzerine inşa ediliyor ve birbirlerini güçlendiriyor. . .2025 yılına kadar küresel ekonomiyi dönüştürecek 10 teknoloji
Pek çok cephede ortaya çıkan bu kadar çok teknoloji varken, buna ayak uydurmak zor oluyor. Her avans "bir sonraki büyük şey" olarak faturalandırılır. McKinsey Global Institute'un raporuyla Pluralsight'ın konu uzmanlarının bilgilerini birleştirerek dördüncü sanayi devrimine öncülük edecek 10 teknolojinin yer aldığı bir liste hazırladık. Enstitünün belirttiği gibi, “Gelişen her teknoloji iş veya sosyal ortamı değiştirmeyecek; ancak bazıları gerçekten statükoyu bozma, insanların yaşama ve çalışma şeklini değiştirme ve değer havuzlarını yeniden düzenleme potansiyeline sahip.”
Web Tasarımda İlk İzlenim yazımızı okumadıysanız oraya da bir göz atmanızı öneririz.Yazıya gitmek için tıklayınız.
1. Mobil İnternet
Mobil bilgi işlem cihazları internet bağlantısına hakim oldukça arayüzler, formatlar, sensörler ve uygulamalar gelişecek. 2025 yılına kadar mobil bağlantıya ilave 4,3 milyar kişi daha erişebilir.
2. Yapay Zeka
Makine öğrenimi ve konuşma ve jest tanıma teknolojisi gibi kullanıcı arayüzleri, üretkenliği artıracak veya bazı bilgi çalışmalarını tamamen ortadan kaldıracak şekilde ilerleyecektir.
3. Sanal ve artırılmış gerçeklik
Goldman Sachs, sanal ve artırılmış gerçeklik endüstrisinin 2025 yılına kadar 80 milyar dolarlık bir pazar haline geleceğini tahmin ediyor; bu rakam şu anda 7 milyar dolar civarında. Teknoloji altyapısında büyük iyileştirmeler yapılacak ve hem tüketiciler hem de işletmeler için bir uygulama ekosistemi oluşacak.
4. Bulut teknolojisi
Son on yılın en moda sözcüklerinden biri bir sonrakini etkilemeye devam edecek. Siber güvenlik geliştikçe daha fazla işletmenin genel bulutu kullanması ile neredeyse tüm BT hizmetleri ve web uygulamaları bulut üzerinden sunulabilir.
5. Nesnelerin İnterneti
Şu anda 9 milyardan fazla cihaz internete bağlı; bu sayının önümüzdeki on yılda 50 milyardan yaklaşık 1 trilyona çıkacağı tahmin ediliyor. Kuruluşlar ürünleri, sistemleri, cihazları ve hatta insanları izleme ve güvenlik altına almayla karşı karşıya kalacak.
6. Gelişmiş robotik
Yapay zeka, makine görüşü, sensörler, motorlar, hidrolikler ve malzemelerdeki ilerlemeler, ürün ve hizmetlerin sunulma şeklini değiştirecek. Gelişmiş robotların inşası, çalıştırılması ve bakımı için teknik yeteneklerde bir artış meydana gelecek.
7. Biyometrik teknoloji
Güvenlik uzmanları arasında yakın zamanda yapılan bir anket, şirketlerin yüzde 72'sinin 2025 yılına kadar geleneksel şifreleri bırakmayı planladığını ortaya çıkardı. Bu, yüz, ses, göz, el ve imza tanımlamaya yönelik yeni yetkilendirme hizmetlerinin ortaya çıkmasına neden olacak.
8. 3D baskı
3D baskı, benzeri görülmemiş düzeyde kitlesel kişiselleştirmeyi mümkün kılabilir ve tedarik zincirlerinin maliyetini önemli ölçüde azaltabilir ve 2025 yılına kadar yıllık 230 ila 550 milyar dolar arasında tahmini bir ekonomik etki yaratabilir.
9. Genomik
Genetik mühendisliği teknolojisi, bilgisayar işlem hızlarının artmasıyla büyüyecek. DNA dizileme teknolojileri ve ileri analitikler tarımsal üretimi iyileştirecek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacak ve insan ömrünü uzatacak.
10. Blockchain
Blockchain en iyi sanal para birimi Bitcoin bağlamında bilinir, ancak yakın tarihli bir rapor 200 şirkette blockchain'in 64 farklı kullanım durumunu gösterdi. Kolaylaştırılmış, güvenli sözleşmeler ve işlemler ticari kullanımı artıracaktır.2025 iş gücü: Kurumsal öğrenme gerekli
Bu teknolojilerin birçok şirket için büyük faydaları olabilir ancak aynı zamanda büyük zorluklar da yaratacaklardır. McKinsey raporu, bu zorluklara hazırlanmak için birkaç öneri içeriyor ve çalışanların eğitimi yoluyla gelecekteki ihtiyaçların tahmin edilebileceğini vurguluyor: "İşin doğası değişmeye devam edecek ve bu, güçlü eğitim ve yeniden eğitim programları gerektirecek."
Dünya Ekonomik Forumu da aynı fikirde: “Neredeyse tüm sektörlerde teknolojik ve diğer değişikliklerin etkisi, çalışanların mevcut beceri setlerinin raf ömrünü kısaltıyor. . . . Devam eden değişiklikleri yönetme, şekillendirme ve yönlendirme yeteneği, bugün onu geliştirmek için harekete geçmediğimiz sürece yetersiz kalacaktır. İşletmelerin yetenek gelişimini ve gelecekteki iş gücü stratejisini büyümelerinin ön planına ve merkezine koymaları gerekecek. Firmalar artık hazır insan sermayesinin pasif tüketicileri olamaz. Yetenek ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir zihniyete ihtiyaçları var.”