HTML (Hypertext Markup Language), bir HTML dosyasında bulunan içeriğin nasıl yapılandırıldığını açıklamaya yönelik metin tabanlı bir yaklaşımdır. Fizikçi Tim Berners-Lee 1990 yılında, araştırmacıların belgeleri paylaşmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN'de HTML oluşturdu. World Wide Web bunun üzerine inşa edildi.
HTML'nin en temeli, metin dosyasının başına bir belge türü bildiriminin eklenmesidir. HTML dosyası olduğunu net bir şekilde ifade eden parça olduğu için her zaman belgenin ilk satırında yer alır. Belgenin başlığı
. şeklinde görünür.
HTML, başlıklar, alıntılar, fotoğraflar gibi öğeleri kullanarak web siteleri oluşumuna olanak tanır. HTML bir programlama dili değildir çünkü dinamik yeteneğe sahip değildir. Sayfanın biçimlendirilmesinde ve düzenlenmesinde rol oynar.
Avantajları
Dejavantajları
Web tasarımda ön yüz için HTML ile ilgili bilgiler bu yazımızda. Arka plan tasarımına dair detaylı bilgi için Web Tasarımda PHP Programlama Dili isimli yazımıza göz atmayı unutmayın.
Web tasarımda HTML ve CSS bir arada kullanılmalıdır, bundan farklı bir yöntemle web tasarımı yapmak ve bir web sitesi oluşturmak mümkün değildir çünkü tarayıcı HTML ile oluşturulan elementleri ve CSS ile oluşturulan stili yorumlayarak web sitesini kullanıcılara yansıtır.
HTML'i tam olarak kullanmadan web tasarım yapmak için bir çok yol vardır, bunlardan en popüleri bir Javascript kütüphanesi olan React'tır. Ancak React yalnızca kodlama sırasında HTML ve CSS kullanımına ihtiyaç duymaz. React ile yaptığınız web tasarım işlemlerinin çıktısı yine HTML ve CSS olarak tarayıcıya yansıtılır.